Édes gyógyszer a keserű csokoládé
A magas kakaótartalmú – 60-70 %-os – csokoládéval hatásosan csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az infarktus- és a szélütés veszélye, de védi a bőrünket és kiváló köhögéscsillapító.
Magyarországon az elmúlt években dinamikusan növekedett a minőségi fekete csokoládé fogyasztása.
A Bonbonetti Csoport kiváló minőségű 70%-os kakaótartalmú fekete csokoládéval jelenik meg az ősz folyamán a boltok polcain.
Dr. Matos Lajos a csokoládégyártás hazai fellegvárban a Bonbonetti Csoport gyárában ismertette tanulmányát, abból az alkalomból hogy a tibi márkanév alatt elérhető különleges fekete csokoládék választéka két újabb szereplővel bővül. A 60%-os kakaótartalmú táblás étcsokoládé, valamint az epres, marcipánkrémes és ananászkrémmel töltött étcsokoládék mellett egy különleges, kakaóbab törettel dúsított étcsokoládé is felkerül a cég kínálatába Cocoa Dream névvel.
Mindemellett a karácsonyi szezonra a tibi 70%-os kakaótartalmú különleges minőségű és csomagolású csokoládé is a boltok polcaira kerül.
Számítások szerint napi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21 %-kal lesz alacsonyabb- áll abban a tanulmányban melyet Matos doktor készített.
A tudományos munka főbb megállapításai a következők:
Az utóbbi években számos tudományos vizsgálat erősítette meg, hogy a sok kakaót tartalmazó, flavanolokban gazdag, sötét csokoládé a szív- és érbetegségek megelőzésére és kezelésére kiemelkedően alkalmas. Tavaly jelent meg az Aquilai Egyetem professzorának, Davide Grassi-nak és munkatársainak dolgozata, mely szerint az étcsokoládéban lévő flavanolok hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termeltek és ezért mérséklődött a vérnyomás. Az inzulin érzékenység javulása is igen lényeges változás, mert ez többek között csökkenti a cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint a hasra-hízás kockázatát.
Egy másik munkacsoport 2006. augusztusában ismertette tanulmányát, melyben fiatal-, illetve ötven évesnél idősebb önkéntesek ittak néhány napig naponta speciálisan készített, flavanol-dús, folyékony csokoládét. A vizsgálati alanyokon végzett műszeres mérések azt mutatták, hogy az erek rugalmassága a csokoládé-ital fogyasztásának köszönhetően jobb lett, de az igazán izgalmas és biztató eredmény szerint az idősebb korcsoportban ez a kedvező hatás sokkal erélyesebben érvényesült.
A fekete csokoládé bőrvédő hatását egy német kutatócsoport vizsgálta. A kutatásba bevont hölgyek egy negyedéven keresztül naponta ittak sok flavanolban dús-, illetve flavanolban szegény csokoládéport tartalmazó italt. Gondosan kiválasztott és körülhatárolt bőrterületeket pontos sugáradaggal „napoztattak” rendszeresen. Az ultraibolya fény okozta bőrpír 15-25 %-kal csökkent a sok flavanolt tartalmazó csokoládé-italt fogyasztó csoportban, miközben a flavanol-szegény itallal kezeltek bőre kellemetlenül megégett.
A csokoládé-ital a vizsgálati személyek bőrét finomabbá, rugalmasabbá tette. A sötét étcsokoládé, nem csupán flavanolokat tartalmaz, hanem van benne mindenféle más is, amire szervezetünknek szüksége van: vas, kalcium és kálium, valamint A,B,C és E vitamin. - A frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően hangulat javulást érzünk a csokoládé fogyasztásakor.
Mindezek mellett a fekete csokoládé igen erélyes köhögéscsillapító. Londoni tudósok végezték azt a vizsgálatot, mely megállapította, hogy az erős köhögéscsillapító kodeintől a fekete csokoládé 33 %-kal bizonyult hatásosabbnak. Ez azt jelenti, hogy ha gyermekünk köhög, kb. három deka étcsokival biztonságosabban és hatékonyabban kezelhetjük, mint a különböző szirupokkal, esetleg kodein tartalmú patikaszerekkel, melyeknek bizonyos mellékhatásaira is számítani kell- áll Matos doktor tanulmányában növelése, valamint az értékesítési folyamatok racionalizálása áll.
A Bonbonetti Csoport Magyarország legjelentősebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező édesipari cégcsoportja, amely 3 vállalatot foglal magában. A Stollwerck Budapest Kft-t és a Choco Bonita Édesipari Kft-t, valamint a Bonbonetti Kereskedelmi Kft-t, mely hazánkban, valamint több mint 40 különböző országban forgalmazza a két gyártó cég termékeit. A cég jelenleg három nagy márkával rendelkezik, melyek közül a legismertebb Cherry Queen piacvezető a desszert piacon. A Bonbonetti név egyrészt különleges csavart ostyáiról, prémium desszertjeiről, valamint a szaloncukorról ismert. A harmadik jelentős márka a tibi, mely megtalálható úgy a szeletes, mint a drazsé és desszert piacon, de legismertebbek természetesen a táblás csokoládék. Az elmúlt időszakban stabil árbevétel mellett a cégcsoport eredményessége folyamatosan növekszik köszönhetően az új stratégia sikerességének, melynek fókuszában a márkák megerősítése, a profitábilis termékekre és piacokra történő fókuszálás, a költséghatékonyság
A tanulmány szerzőiről:
Dr. Lengyel Margit: orvos, klinikai-farmakológus szakorvos. A MedrepkeD Kft. ügyvezető igazgatója. Korábban a gyógyszerkutatásban dolgozott, jelenleg főleg gyógyszervizsgálatok ellenőrzésével, monitorozásával foglalkozik. Rendszeresen ír táplálkozástudományi kérdésekről és egy egészségügyi szakácskönyv („Szíves” szakácskönyv) társszerzője. A táplálkozási zavarokkal foglalkozó, hétrészes tudományos film („Mint a Hold”) egyik szaktanácsadója volt.
Dr. Matos Lajos: orvos, szívgyógyász, klinikai farmakológus. Jelenleg főorvos a Szent János Kórházban. A Kardiológiai Világszövetség Klinikai-kardiológiai Tanácsa először alelnökévé, majd elnökévé választotta. Jelenleg is a Világszövetség ezen Tanácsának tagja. Rendszeresen tart előadást és ír cikkeket táplálkozástudományi kérdésekről és egy egészségügyi szakácskönyv („Szíves” szakácskönyv) társszerzője. Tudományos tevékenységéért a Magyar Táplálkozástudományi Társaság érdeméremmel tüntette ki.
A flavonol: A flavonoidok a növények fontos alkotóelemei, többek között a virágok színét adó pigmentek termelődésében játszanak szerepet, védik a növényt a kívülről jövő támadások ellen. De nem csupán a növényeket, hanem az állati és az emberi szervezetet is képesek védeni: erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hatékony antioxidánsok. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az érelmeszesedés során belülről oxidálódunk, vagyis rozsdásodunk és ezt a kóros folyamatot az antioxidánsok akadályozhatják. Az antioxidáns tulajdonságú flavonoidok a növényeket kívülről védik különböző támadások ellen, ha pedig bőségesen eszünk növényeket, az emberi szervezetet belülről igyekeznek jó karban tartani. A flavanolok a flavonoid-család egyik csoportját adják és kedvező biológiai tulajdonságaik kiválóak. Ezek javára írják a vörösbor vagy a zöld tea szív- és érbetegségek elleni védő hatását, de ezekből a számunkra fontos anyagokból a legtöbb a kakaóban és értelemszerűen a kakaóban gazdag étcsokoládéban található.
|