Jókai bableves
Sokunk kedvenc levese, és ha ezt az ételt meg tudod főzni, már igazi konyhatündérnek számíthatsz. Tapasztalatok bizonyítják, hogy a férfiak szívéhez az egyik legrövidebb út egy kiadós bableves is lehet. :)
Jókai bableves
Hozzávalók: - 400 g száraz tarkabab - 150 g tisztított gyökér - 150 g tisztított sárgarépa - 100 g tisztított zeller - 50 g vöröshagyma - 100 g zsír - 100 g liszt - 500 g debreceni kolbász - 500 g sertéscsülök - 2 gerezd fokhagyma - 1 babérlevél - 1 csomag petrezselyemzöld - 6 dl tejföl - 2 liter csontlé vagy húsleves (ha nincs csontlé vagy húsleves, vízzel is készíthetjük) - só - fűszerpaprika - kevés ecet
A babot jól megmossuk, és főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk. A víznek jól el kell lepnie a babot. Másnap csontlében vagy húslevesben (vízben) feltesszük főni a csülökkel és debreceni kolbásszal együtt. Hozzátesszük a babérlevelet. A debrecenit 10 perc elteltével kivesszük a levesből és félretesszük. Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára vágott vegyes zöldséget és a 2 gerezd fokhagymát, melyet kissé vágjunk be. Lassú tűzön főzzük. Ha a csülök megpuhult, kivesszük a levesből. Elkészítjük a magyaros rántást (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fűszerpaprika), ezzel a rántással sűrítjük a levest. Tejfölt adunk hozzá úgy, hogy a levesből egy keveset szedünk a tejfölhöz és így adjuk a leveshez. Ecettel enyhén ízesítjük. A főtt csülköt kicsontozzuk, apró kockákra vágjuk, a debrecenit karikákra vágjuk és a forrásban lévő bableveshez adjuk.
|