Jkai bableves
Sokunk kedvenc levese, s ha ezt az telt meg tudod fzni, mr igazi konyhatndrnek szmthatsz. Tapasztalatok bizonytjk, hogy a frfiak szvhez az egyik legrvidebb t egy kiads bableves is lehet. :)
Jkai bableves
Hozzvalk: - 400 g szraz tarkabab - 150 g tiszttott gykr - 150 g tiszttott srgarpa - 100 g tiszttott zeller - 50 g vrshagyma - 100 g zsr - 100 g liszt - 500 g debreceni kolbsz - 500 g sertscslk - 2 gerezd fokhagyma - 1 babrlevl - 1 csomag petrezselyemzld - 6 dl tejfl - 2 liter csontl vagy hsleves (ha nincs csontl vagy hsleves, vzzel is kszthetjk) - s - fszerpaprika - kevs ecet
A babot jl megmossuk, s fzs eltt egy jszakra beztatjuk. A vznek jl el kell lepnie a babot. Msnap csontlben vagy hslevesben (vzben) feltesszk fni a cslkkel s debreceni kolbsszal egytt. Hozztesszk a babrlevelet. A debrecenit 10 perc elteltvel kivesszk a levesbl s flretesszk. Amikor a bab puhulni kezd, hozzadjuk a kockra vgott vegyes zldsget s a 2 gerezd fokhagymt, melyet kiss vgjunk be. Lass tzn fzzk. Ha a cslk megpuhult, kivesszk a levesbl. Elksztjk a magyaros rntst (zsr, liszt, finomra vgott vrshagyma, fszerpaprika), ezzel a rntssal srtjk a levest. Tejflt adunk hozz gy, hogy a levesbl egy keveset szednk a tejflhz s gy adjuk a leveshez. Ecettel enyhn zestjk. A ftt cslkt kicsontozzuk, apr kockkra vgjuk, a debrecenit karikkra vgjuk s a forrsban lv bableveshez adjuk.
|