Hallal tlttt paprika (grg tel) recept Hozzvalk: a tltelkhez 4 nagy zldpaprika, 25 dkg mirelit tonhal, 2 evõkanl olaj, 1 evõkanl marinlt paprika, 3 gerezd fokhagyma, kevs liszt, zls szerint s; a bundzshoz kevs liszt, 2 tojs, a stshez bõ olaj; a mrtshoz: 1 cseresznyepaprika, 4 gerezd fokhagyma, 1 fej vrshagyna, 2 paradicsom, 2 zldpaprika, 1 teskanl piros fûszerpaprika, 1 evõkanl liszt, 1 kshegynyi trtt bors, 1 csokor petrezselyemzld, 1 mokkskanl sfrnyos szeklice, 3 evõkanl olaj, kevs s.
Elkszts: A fagyos tonhalat flig felengedjk, s kis kockkra vgva, lisztben megmrtjuk. Az olajon megpirtjuk a zzott fokhagymt, rtesszk a lisztes halkockkat, s mindkt feln tstjk. Ezutn adjuk hozz az aprra vgott marinlt paprikt. Megszzuk, 1 dl vizet alntnk, s fedõ alatt puhra proljuk. A prolt halat sszetrjk, majd a kicsumzott s ereitõl megszabadtott zldpaprikba beletltjk. A tlttt paprikt lisztbe forgatjuk, felvert tojsba mrtjuk, s ismt lisztbe forgatva, forr olajban megstjk. A mrtshoz az olajon megpirtjuk a feldarabolt cseresznyepaprikt, hozzadjuk a zzott fokhagymt, a felaprtott hagymt, a felcskozott zldpaprikt s a feldarabolt paradicsomot, majd sszepirtjuk. Meghintjk a liszttel, stjk egy-kt percig, azutn a tûzrõl lehzva beleszrjuk a pirospaprikt. Jl sszekeverjk, s azonnal rntnk 2 dl vizet. Megszzuk, megborsozzuk, s befedve addig forraljuk, amg ppszerû, sûrû mrts nem lesz belõle. tpasszrozzuk, s belekeverjk a petrezselyemzldet, a sfrnyt s fl dl vizet. Mg egyszer felforraljuk. Vgl a papriks mrtssal lentjk, s a stõben kiss meg is pirtjuk.
|