Töltött csirke
Igazi hétvégi vendégváró csemege ez az ínycsikalndó eledel. Egy jól átsült ropogós töltött csirke bámulatosan jól mutat a terített asztal közepén. Burgonyapürével, vagy párolt rizzsel ajánljuk.
Töltött csirke
Hozzávalók:
- 1 db sütni való kb. 80 dkg-os csirke - 2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír Töltelékhez:
- 2 zsemle - 2 egész tojás - 1 kiskanál reszelt vöröshagyma - 2 evőkanál olaj, vagy zsír - zöldpetrezselyem - majoránna - só - törött bors Elkészítése:Szép sütni való fiatal jércét veszünk erre a célra. Már a tisztításnál ügyeljünk arra, hogy bőre szét ne szakadjon! Kezünkkel ügyesen a bőr alá nyúlva elválasztjuk a bőrt a comb- és a mellehúsától. A csirkét kívül- belül gyengén besózzuk, kevés majoránnával fűszerezzük. Töltelék elkészítése:a zsemlét tejben megáztatjuk, kicsavarjuk, jól szétmorzsoljuk. A zsíron megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a csirke elkapart máját, a zsemlét, a nyerj tojást, sót, borsot, apróra vagdalt zöldpetrezselymet. Ízlés szerint adhatunk bele kevés párolt gombát is. A tölteléket egyenletesen a bőr alá töltjük, egészen le a comb tövéig, amíg a bőr fel van nyitva, vagy a csirke hasüregébe nyomkodjuk, a nyílást a végén összetűzve. Kézzel eligazítjuk, a kimaradt tölteléket a belsejébe töltjük. A töltött csirkét nagyságának megfelelő kis tepsibe vagy lábasba helyezzük, forró zsiradékkal leöntjük. Nem túl forró sütőben sütjük. Időközben kevés vizet is önthetünk alá, és a zsíros lével sütés közben locsoljuk. Sütési ideje 50-60 perc. Sütés után 10 percig pihentetjük, csak azután vágjuk fel. Összevarrni nem szükséges, mert a tojás a tölteléket összetartja. Nehézségi fok: |